donderdag 8 juli 2010

Na de reis

In een kamer van vijftien vierkante meter met overwegend behang, vloerkleden en gordijnen als decoratie aan de muren hebben we een kleine uitweg kunnen vinden om deze update te schrijven. We zijn al erg druk, het programma liegt er niet om. Nog voor wij in het vliegtuig naar Wenen zaten hadden we al te maken met de nodige irritaties. De douane had Gerrit-Jan al snel bij de lurven want meneer had de verzuimd de (on)nodige vloeistoffen uit zijn handbagage te verwijderen. (een actie die de douane niet beviel). Toen GJ vervolgens weer was ingecheckt -met handbagage in het ruim- konden we voort maken naar ons vliegtuig. Het was even knijpen voor sommigen, want niet iedereen had al eerder gevlogen. Maar goed, een paar Zweedse puzzels en vieze sandwiches later landden wij gezamelijk met enkele  regendruppels op het vliegveld van Wenen, om vervolgens over te stappen op een vliegtuig wat ons in tegenstelling tot het vorige vliegtuig wel zorgen op deed wekken.

Onze reisleider Vitali stond klaar om ons te verwelkomen. De oorspronkelijke grauwe bus, die Vitali voor ons had kunnen regelen, was in luttele seconden glorieus oranje. Het was een lange busreis, maar eenmaal aangekomen stond er een heerlijk maaltje te wachten: een plaatselijk hoogstandje: gevulde paprika met tomaat.
Meisjes en jongens slapen enkele kilometers (!) uit elkaar. Bij beide slaapvertrekken bevindt het gerieflijk gat zich buitenhuis (voor de goede orde: daar worden de behoefte gedaan). Stromend water bestaat hier niet buiten de goot. De wegen zijn voornamelijk rijtjes gaten. Vitali heeft ons verteld dat sinds de economische crisis ook hier veel banen zijn kwijtgeraakt. Mensen proberen nu hun groenten te verkopen op de markt. Het gaat hier, zoals Vitalie zei, niet om leven, maar om overleven.

De kerk is in aanbouw (en afbraak), en hier worden wij dan ook verwacht te klussen. Vandaag zijn we begonnen met het klussen. Als eerste werd ons gevraagd om de kerk klusbaar te maken door middel van het opruimen van het sloophout wat zich had opgehoopt in de kerk. Ondertussen gingen de meiden en Renger naar het bos om een programma met de kinderen door te nemen. Zij werden ontvangen met gejuich:” 'ollanda  'ollanda “. In het programma waren knutselactiviteiten en sportspelletjes opgenomen. De vele zakken speelgoed zijn van te voren goed verdeeld over de verschillende groepen kinderen, en zullen op de geplande dagen worden gebruikt en uitgedeeld om oneerlijkheid te voorkomen. Er zal elke week een groep nieuwe kinderen deelnemen aan het 'kamp'. 

Nadat de bouwgroep de werkvloer in de kerk had vrijgemaakt, kreeg Gerrit Jan een drilboor in zijn handen geduwd wat wij als een mooi voorbeeld van het verschil in cultuur ervoeren.
De muren, die met cement waren vlak gestreken en daarna beschilderd waren, werden door middel van dit werktuig vakkundig van deze cementlaag ontdaan. De drilboor wisselde menig keer van hand en de overige werkers laadden het losse puin in emmers, welke vervolgens achter de kerk op een grote hoop geleegd werden. Dit werk nam enige uren in beslag.

Zoals gezegd viel de maaltijd die wij op de eerste avond kregen uitermate goed in de smaak. Ondanks de verwachtingen dat dit alleen zo goed was omdat het ons welkomstmaal was, maar van de overige maaltijden hebben wij allemaal ook heerlijk kunnen smullen. Unaniem werd besloten dat twee weken te overleven moeten zijn.

De communicatie met de inwoners loopt vrij stroef omdat de taal geen van ons bekend is. Een enkeling spreekt (met een beetje fantasie) begrijpelijk Engels, maar deze mensen die wij ook als tolk gebruiken, zijn niet altijd aanwezig. Zoals altijd als men op reis gaat worden er dingen vergeten (ondanks de checklists, ja) en de weinigen die het prachtige blad met Roemeense voorbeeldzinnetjes zijn het onderhand ook kwijt. Helaas.

Omdat internet niet in Baurci zelf aanwezig is en wij hier wel een tijd voor in de auto moeten rijden, zit een dagelijkse update van dit blog er waarschijnlijk niet in. Dit zal ons er echter niet van weerhouden er twee mooie weken van te maken.

Wij doen de hartelijke groeten aan al onze ouders thuis en wij hopen van harte voor hen dat hun maaltijden hen net zo zullen smaken als de onzen ons.

16 opmerkingen:

  1. Beste Moldavië-gangers,
    Fijn dat jullie van je hebben laten horen. Mooi dat de reis goed is verlopen. Jullie zijn al druk bezig. Heel veel sterkte gewenst en geniet ervan. Wees voorzichtig met de drilboor en soortgelijke machinerieën. Succes met de 'gaten'.
    Hartelijke groeten, fam. Hagens

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hey,

    Wat fijn dat jullie veilig zijn aankomen ondanks gj's eigenwijsheid.
    Ik wens jullie daar veel succes!

    Groetjes Stieneke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo allemaal,

    Fijn om weer wat van jullie te horen!
    Het klinkt goed,zeg! Op dat gat in de grond na.
    Probeer wel af en toe wat te schrijven hoor, dat is voor de vrienden, familie en gulle gevers erg leuk.
    We wensen jullie alle goeds toe.
    liefs Petra

    ps. we spelen de finale tegen Spanje en worden wereldkampioen!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi, ik lees goed nieuws! Zelfs het eten is lekker... dat belooft wat.
    Hoe is het weer? Aan de overkant van de Prut, in Roemenië, valt er heel veel water. Is er bij jullie ook weeralarm?
    Is het een mooie streek, daar bij Baurci?
    Zaten er ook nog andere (Livingstone-)groepen in het vliegtuig? Zijn jullie in Baurci het enige helpteam?
    RterBeek

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo harde werkers!
    Goed te lezen dat jullie daar heelhuids aangekomen zijn.
    Fijn dat het eten en de vooruitzichten goed zijn voor de komende 2 weken enne.........dat gat, dat went vast wel! dan ben je weer blij met je schone toiletje thuis...hm.
    Werkze en veel plezier samen.
    groetjes,
    "de schutjes"

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi allemaal,

    Fijn dat jullie goed aangekomen zijn en een eerste blog hebben kunnen plaatsen. Wel een beetje een cultuurshockje?!
    Succes met het werk en het kids-program.
    Groetjes,
    Ineke, Erwin, Gerbert

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Anélie en Martijn8 juli 2010 om 20:00

    Hoi Harde werkers en werksters
    Wat een verhaal! wat een contrast met hier. Fijn dat het eten in iedergeval smaakt. Heel veel succes en sterkte. hou ons op de hoogte wanneer het kan.
    Hartelijke groet
    Anélie en Martijn

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hey,

    Heel erg leuk om te lezen hoe de eerste dagen zijn gegaan. Erg herkenbaar allemaal. Ik zit nu zelf in Roemenie met een dergelijk project. Morgen is al weer de laaste dag:(

    Heel veel suc6. Gods zegen met jullie werk!
    Joas

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi allemaal
    Goed om van jullie te horen, veilig en wel aangekomen en al direct begonnen met hard werken! Ik ben nu al benieuwd naar jullie volgende update, misschien zelfs met foto's?
    Heel veel succes en Gods zegen gewenst,
    Jeannette

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dag allemaal,
    Fijn om van jullie te horen! Hou vol, dat gaat jullie best wel lukken. Is het bij jullie net zo warm als hier? (34 graden in de schaduw).
    Hoe gaat het slapen daar? Zaklampen nog nodig?
    Veel sterkte en Gods zegen toegewenst.
    fam. Boersema

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ha lieve allemaal
    Buikpijn,dunne matrasjes, zin in een heel koud biertje/wijntje? Al heel veel blije gezichtjes gezien, tevreden gekeken naar iets dat goed was gelukt? Jongens: wat een andere wereld: heel mooi dat jullie daar ook iets van kunnen meebeleven, al is het maar even. Heel veel plezier, geduld(ook met jezelf) en hou vol hè! Wij leven mee, en jullie en onze Vader in de hemel is altijd heel dichtbij, gelukkig!! een groetekus, Malou

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dag toppers!

    Leuk om te lezen hoe de eerste dagen zijn geweest!
    Een groep jonge mensen die met hart en handen aan het werk zijn, bijzonder!! Alle goeds de komende tijd...

    We denken aan jullie!
    Liefs Michelle en Angelique

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Lieve allemaal,

    Jan, wat schrijf je heerlijk! We zien het helemaal voor ons. Goed bezig, jongens (en meisjes natuurlijk). Misschien kun je nog uitleggen waarom die vlak gestreken en beschilderde muur er weer uit moest?
    En wat de communicatie met de mensen daar betreft: een (glim)lach en een opgestoken duim worden altijd begrepen. Bij deze een opgestoken duim uit Soest voor jullie allemaal. Veel liefs, Annet.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. hee daar,

    zo te zien hebben jullie in iedergeval wat te doen de komende dagen. Wij vinden het leuk dat jullie hetzelfde kunnen ervaren als ons, echter zouden wij de WK-finale nooit in onze reis plannen (dom!!!). Veel succes en plezier daar nog, en geniet er van.
    Groetjes,
    ab & ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hallo harde werkers,
    goed om te lezen dat jullie veilig zijn aangekomen en de eerste werkzaamheden weer zijn verricht!
    We wensen jullie veel goeds en Gods zegen toe! Doe voorzichtig!
    Groetjes uit Zwolle; Geert en Dini

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hoi,
    Fijn om het verslag van jullie te lezen. Nog heel veel suc6 met al het werk.
    We zijn trots op jullie.
    Er is een hittegolfje in ons land en dan ook nog al die voetbalopwinding.
    Nog een goede week en een veilige thuisreis!
    groeten Piet en Annelies Heij

    BeantwoordenVerwijderen